top of page
hond_hondentraining_gedragsproblemen

DIT ZIJN DE

Basis Principes

WAARMEE IK WERK

Je bent in gesprek en iemand vraagt iets. Grote kans dat je het niet hoort. Je bent in gesprek en iemand roept je naam. Je kijkt op, ziet degene die je naam riep en er wordt je een vraag gesteld. Deze keer kan je wel antwoord geven. Dat geldt ook voor je hond. Als je hond druk aan het spelen is of geconcentreerd een blaadje volgt, dan heeft het geen zin om ‘hier’ te roepen. Hij hoort je even niet. Maak dus altijd eerst verbinding. Roep zijn naam of maak een geluidje zodat je zijn aandacht vangt en vraag dan wat je van hem wilt. Klinkt logisch, maar dit wordt in de praktijk vaak vergeten. “Hij luistert niet als ik hem roep”, wordt al snel gezegd. Maar is dat zo? Of was hij gewoon even ergens anders op gefocust?

“Ik deed precies wat er in het boekje staat, maar mijn hond begrijpt het niet.” Dat kan gebeuren, maar dat betekent niet dat de hond het niet kan. Hij heeft misschien een andere aanpak nodig, een aanpak die niet in het boekje staat. Of je gaat te snel, of je hond is snel afgeleid, of hij vindt het eng. Het kan van alles zijn. Maar om frustratie bij jou en je hond te voorkomen is het verstandig om samen te onderzoeken wat er gebeurt. Ik kijk rustig met jullie mee en geef aanwijzingen over hoe jouw hond leert. Zodra je dat door hebt, kan je hem echt alles leren.

Je hebt vast wel eens gedacht “dit gaat nooit goed komen”. Hij hangt aan de riem, blaft als de postbode langsloopt of hij trekt aan de lijn. Iedereen met een hond, weet wat ik bedoel. Je wordt er wanhopig van. Maar dat hoeft niet. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van dit ongewenste gedrag. Als we dat hebben gevonden, dan bespreken we hoe we die oorzaak kunnen wegnemen en wat je kan doen om er gewenst gedrag voor in de plaats te zetten. Je staat er niet alleen voor!

Consequent zijn, betekent dat je steeds hetzelfde handelt. Bijvoorbeeld: als je hond tegen je aan springt en je vindt dat niet fijn, dan zeg je iedere keer “laag” en aait hem alleen als hij op 4 pootjes staat. Consequent zijn betekent niet dat je steeds harder “laag!” zegt en boos wordt als het niet gebeurt. Consequent zijn betekent; herhalen, herhalen, herhalen en dat dan heel vaak.

 

Consequent zijn is lastiger dan we willen toegeven. We hebben er niet altijd zin in en dat is verwarrend voor de hond, of een kans om toch te doen wat hij wil. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. We willen bijvoorbeeld niet dat hij graaft in de tuin, maar ‘niet doen’ werkt niet en iedere keer weer je hond in de huiskamer zetten, wordt vermoeiend. Zeker als je net gezellig met de buren aan een hapje en drankje bent begonnen. Ik help je om een andere methode te zoeken die beter bij je past en uitvoerbaar is. Ook als je een hapje en drankje doet met de buren.

Zeg nou zelf, als iemand zegt dat het fijn is dat je boodschappen hebt gedaan, dan is dat toch veel leuker dan wanneer iemand zegt “je bent het brood vergeten en je bent een uur te laat”. Ook je hond vindt het fijn te horen dat hij het goed heeft gedaan. Hij ging zitten toen jij dat vroeg en hij is blij dat hij jou blij heeft kunnen maken. Dus springt hij vrolijk op om zijn blijdschap te delen. En wat zeg jij, “Nee, je moet blijven zitten, stoute hond”. Dan word je toch verdrietig?! Waarom zou je de volgende keer gaan zitten? Wat moet je dan wel doen?

Je bent in China opgenomen in een gastgezin. Ze hebben je de eerste nacht op een matje gelegd en het licht uitgedaan. Je neemt maar aan dat dit nu jouw bed is. Ze praten de hele tijd tegen je, maar je begrijpt er niks van. Ze wijzen naar een kussen en zeggen steeds hetzelfde. Na enige tijd begrijp je dat je moet zitten op het kussen. En na enkele dagen kan je dat woord onderscheiden in de brij van klanken. Je bent blij, je weet nu wanneer je moet zitten. Je weet alleen nog niet waar.

Enthousiast geworden? Bekijk hieronder op welke manier ik je kan helpen.

hondentrainer_hond_gedragsproblemen

Werkwijze

We kunnen werken aan de band tussen jou en je hond door middel van een losse les of een aangepast lespakket. Een losse les wordt aanbevolen als je bijvoorbeeld al een training op de hondenschool hebt gedaan, maar nog extra aandacht wilt voor een onderdeel van die training.

De lessen vinden plaats bij jou in de omgeving. We zoeken samen naar een geschikte plek, zonder te veel prikkels voor de hond. Tijdens de cursus wordt er gewerkt aan je eigen gedrag en de motivatie van je hond. Ook leer ik je hoe je je hond gewenst gedrag aanleert.

De cursus bestaat uit 8 lessen en wordt voor jou en je hond samengesteld. Ieder baasje is anders en elke hond ook. Daarom stel ik altijd een lespakket samen dat op jou en je hond is afgestemd.

€ 45,-​

Exclusief reiskosten (€ 0,60 per km)

Losse les

  • Losse les van 1 uur

  • ​Voor focus op een bepaald onderdeel

  • Cursus van 8 weken

  • 8 lessen van 1 uur

  • Aangepast plan

  • Inclusief oefenmateriaal na elke les

  • Eventueel aan te vullen met losse lessen

€ 300,-​

Exclusief reiskosten (€ 0,60 per km)

Lespakket

bottom of page